Istenič

Janez Istenič begon in 1960 zijn carrière als wijnmaker bij een van de eerste Joegoslavische staats-wijnmakerijen en werd de eerste privé-producent van op fles gegiste mousserende wijn van Slovenië. 1968 was het geboortejaar van zijn eerste wijn en zijn dochter, ze werden allebei Barbara gedoopt.

De wijngaarden, wijnmakerij en kelders bevinden zich in Bizelsjko, in het zuid-oosten van Slovenië, vlak tegen de Kroatische grens.

Istenič is de grootste en bekendste mousserende wijn producent van Slovenië en dat is niet voor niets zo. Janez en zijn zoon Miha hebben een modern bedrijf en zorgen er door hun grote ervaring en vakkundigheid voor een hoge en constante kwaliteit.

Men gebruikt voor de wijnen alleen het vrijlopende sap en een langdurige rijping in de fles zorgt voor fijne en overvloedige bubbeltjes.

Een van de specialiteiten van Istenič is het gebruik van de oude traditionele druivensoort ‘Rumeni Plavec’ die veel frisheid aan de wijnen geeft en het terroir van Bizelsjko goed tot uitdrukking laat komen.

 


 

 

Domaine Slapšak

Het familie landgoed van Domaine Slapšak bevindt zich in het zuid-oosten van Slovenië, op 500 meter hoogte in de weelderig groene heuvels van de regio Dolensjka.

Wijnmaken is al 5 generaties een traditie bij de familie Slapšak. Toen Urška, de dochter van eigenaar Martin en zijn vrouw Tanja, een franse mousserende wijn-expert als partner kreeg, kwam de productie van mousserende wijnen goed van de grond. Francois ontdekte een van de oudste druivensoorten in de wijngaarden van Slapšak, de Žametna Črnina en zag al snel het geweldige potentieel van deze bijzondere druif voor het maken van mousserende wijn.

Tanja’s broers werken ook in het familiebedrijf dat nu een Frans-Sloveense naam draagt om het huwelijk van Franse technieken met Sloveense tradities uit te drukken.

 


 

 

Dveri-pax

De monniken van het Benedictijnse klooster in Admont maken er al sinds het jaar 1139 wijn. Tegenwoordig is Dveri-Pax een modern wijnbedrijf met 75 hectare wijngaarden in de regio’s Maribor, Jeruzalem en Kapela, allemaal in het noord-oosten van Slovenië.

Wijnmaker Danilo Flakus maakt er prachtige mousserende wijnen, zoals van de Furmint druif. Deze is vooral brekend van de zoete Tokaji uit Hongarije maar wordt in Slovenië ook gebruikt voor droge wijnen zoals de 100% Brut Furmint van Dveri-Pax.

 


 

 

Zlati Grič

In het noord-oosten van Slovenië, dicht bij de Oostenrijkse grens ligt vlak bij het centrum van Konjice wijngoed Zlati Grič.

Het wijngoed omvat 75 hectaren wijngaarden, een 3500 m2 grote hypermoderne wijnkelder onder een heuvel met plaats voor maar liefst 1.3 miljoen liter wijn, een golfbaan, vakantieappartementen in het ‘Winegrowers mansion’ dat dateert uit de 15e eeuw en een eigen restaurant.

Voor de Brut Nature gebruikt Zlati Grič de ‘Ottokar kelder’ van het klooster in Ziče, die perfect geschikt is voor de langzame rijping van deze traditioneel gemaakte mousserende wijn.

 


Naar de Winkel