Janez Istenič 

Janez Istenič was in zijn jeugd een fervent sporter en nadat hij geslaagd was voor zijn oenologie-opleiding, begon hij in 1960 zijn carrière als wijnmaker bij een van de eerste Joegoslavische staats-wijnmakerijen. Vanaf het begin was hij gepakt door bubbels maar het begon pas écht toen hij een studiebeurs won om in Frankrijk te gaan studeren, zo kwam hij in de Champagnestreek terecht.
Janez Istenic
Wijngaard Bizeljsko

Privé producent

Nadat hij terugkwam uit Frankrijk, realiseerde hij zich dat de druiven in de wijngaard van zijn schoonvader, die een kenmerkende frisheid hadden, overeenkomsten vertoonden met de druiven die voor Champagne gebruikt worden. 
Van zijn spaargeld kocht hij een stuk land en de benodigde gereedschappen en Janez Istenič werd de eerste privé-producent van op fles gegiste mousserende wijn van Slovenië. 1968 was het geboortejaar van zijn eerste wijn en zijn dochter, ze werden allebei Barbara gedoopt.

Mousserende wijn

Janez deed de nodige ervaring op als hoofd-wijnmaker van het grootste wijnbedrijf van Slovenië, maakte zijn eigen wijn en bleef daarnaast studeren. Hij was regelmatig voorzitter bij internationale wijnproeverijen en voorzitter van de Joegoslavische wijnmakers-associatie.

In 1988 haalde hij zijn Masters met een dissertatie over de productie van mousserende wijn. Hij werd vervolgens assistent-professor “kelderen van wijn en wijntechnologie”. Uiteindelijk koos Janez ervoor om zich volledig toe te leggen op de productie van hoogwaardige mousserende wijn. Istenič is tegenwoordig een modern bedrijf met een keldercapaciteit van 500.000 flessen, waar zijn zoon Miha de dagelijkse leiding heeft.
Miha Istenic