Hubrecht Duijker schrijft (januari 2020)
Wat hebben Pieter Malan (van Simonsig) en Janez Istenic gemeen? Zij waren de eersten om in eigen land een mousserende wijn à la Champagne te maken. Wat anno 1971 en 1968 gebeurde in respectievelijk Zuid-Afrika en Slovenië.
Janez is zich zelfs in betere bubbelwijnen gaan specialiseren, en zoon Mika volgde dit voorbeeld. Het huis ISTENIC beschikt niet alleen over een fraaie villa, maar ook over 10 hectare wijngrond waar zowel Franse als regionale druivenrassen groeien.
Zo werd voor de Istenic No. 1 Brut, de alom geprezen bestseller, behalve chardonnay en 10 procent pinot noir ook de witte rumeni plavec gebruikt. Na drie jaar kelderrijping ontstond hieruit een fijn en zacht schuimende wijn, lekker frissig en met schakeringen van zowel kruiden als citrusfruit. Deze Istenic IS het gewoon.
Hij wordt geïmporteerd door, en is te koop bij www.parelwijn.nl voor omgerekend (per doos van zes) 17,50 per fles – en da’s niet eens half zoveel als voor een bekende doorsnee Champagne.
Ik ontdekte deze wijn gedurende drie dagen op vakbeurzen Horecava en Wine Professional, waar ik zeker zo’n 120 wijnen heb mogen proeven.